Jag hade planerat ett par Sverokintensiva veckor. Stannade längre på medeltidsveckan än mina styrelsekamrater, för att få tillfälle att umgås med lajvare jag känner och tycker om, och hann med ett par möten med styrelsemedlemmar i min lajvförening när jag ändå var igång. Väl hemma var tanken att jag skulle vara med och grunta på Ung08, men tyvärr slogs jag av en elak halsfluss och fick stanna hemma. Följaktligen fick de andra klara sig utan mig, och jag har fortfarande inte sett profiltröjorna som jag ritade och beställde in real life. Förhoppningsvis blir det ändring på den saken.
Eftersom jag nu inte varit så aktiv inom distriktet sedan Expedition Gotland så tänkte jag istället skriva om det jag faktiskt gjort - ägnat mig åt verksamhet.
Nu i helgen har jag befunnit mig i Sunne, Värmland, och deltagit i lajvet "I Selmas spår - Gästabudet på Fors", som arrangerades av föreningen Arfold ihop med bl.a. Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris och vårt granndistrikt Sverok Svealand. Det var ett väldigt speciellt lajv, som baserade sig på Selma Lagerlöfs roman "Gösta Berlings saga". Deltagarna spelade karaktärer ur romanen, och istället för att, som vanligtvis, skriva sig en roll, så blev det mycket så att man tolkade en karaktär ur boken och gjorde den till sin egen.
Trots att det kan verka som ett relativt smalt lajv, så hade det en relativt hög procent förstagångslajvare, däribland ett par äldre personer. Det här gladde mig att se, eftersom jag absolut inte tror på att man som förstagångslajvare måste åka på "nybörjarvänliga" lajv med låga krav. Jag tror också att många som inte är bevandrade i fantasy- och rollspelsgenrena har lättare att anknyta till ett lajv som baserar sig på en känd roman, än till ett land med konstigt namn som ligger långt långt borta i medeltiden, och där det springer omkring orcher och troll.
Jag har aldrig heller tidigare känt att mitt lajvande varit så kulturellt, som det var den här helgen. Visst, jag och mina vänner brukar leka rollspel i skogen, och är stundom sjukt seriösa. Men när vi dessutom använder oss av och drar in ett litterärt verk i det hela, då börjar det verkligen likna någonting.
Dessutom engagerade jag mig mycket djupare i romanen efter att ha lajvat i den. Jag läste de sista kapitlen när jag kom hem från lajvet och blev mycket mer berörd då, än vad Selmas stundom ganska trista berättarstil hade kunnat göra mig om jag inte redan varit bekant med karaktärerna på en så nära personlig nivå.
Helt enkelt; jag vill slå en slag för den här sortens lajv och hyllar gärna föreningen Arfold för att de genomfört ett. Det är så skönt att lajvhobbyn utvecklas och att lajv kan vara så mycket mer än Enhörningens nybörjarkampanj. Jag tar av mig min hatt i respekt.
19 augusti 2008
Heja utvecklingen!
Lugnet före och efter stormen
De senaste tre veckorna har varit väldigt Sverokintensiva. Därför har det varit otroligt skönt att ha tre lugna dagar såhär innan skolan börjar. Det kommer att bli tungt. Jag har aldrig någonsin haft en heltidssysselsättning, så innerst inne hoppas jag att högskoleheltid är lika lite heltid som gymnasiet var. Mer än så har jag inte tid med! Annars har jag nog tagit mig vatten över huvudet nu, genom att leka distriktsordförande, drivande i ett par arbetsgrupper på förbundsnivå, inblandad i ett par fristående projekt och med vissa än så länge hemliga planer i rullning utöver det. Och var är det jag brukar skära ner när det blir ont om tid och ork?
Tyvärr inte i de ideella engagemangen, så skolan kommer nog få ta en del stryk den här gången också! Ni får be för att jag är en naturbegåvning som kan slappa mig igenom det =)
Men nog om framtiden (aka. morgondagen)... Efter ett par rejält hektiskta och ångestladdade dagar med Zworq i början av augusti for vi iväg på Expedition Gotland. En mycket intressant resa till distriktets utpost i öst! Övervakade av en representant från förbundsstyrelsen har vi bondat, diskuterat, träffat medlemmar, diskuterat ännu mer, lagat mat, upptäckt varandras goda, dåliga och håriga sidor, tittat på pirater, tagit stora beslut, gått på viktiga möten och druckit te. Dessutom åt vi tårta. Jag åt även en bit kladdkaka.
Det var en väldigt intensiv resa, och en ganska tung sådan om man som jag inte är något jättefan av att umgås med många personer dygnet runt i flera dagar. Speciellt inte högljudda sådana, vilket ett par av oss tyvärr är ganska ofta. Men på det stora hela fungerade det väldigt bra och var mycket givande - både för oss som grupp och för distriktet som helhet. För första gången känner jag att jag har fått en ganska bra bild av vad det är för människor jag har att arbeta med, och det kommer att göra det mycket lättare för mig att lämna över ansvar och arbetsuppgifter.
Jag är väldigt glad över årets styrelse - den är stabil och har en hel del verkställande kapacitet, även om vi nog också lyckas gå varandra på nerverna en hel del.
Bara ett par dagar efter att vi kommit hem drog Ung08-festivalen igång. Tack vare SUS hade vi möjlighet att vara där varje dag, utan att behöva betala någonting för ytan. Vi hade gott om plats, betydligt mer än jag trodde när jag först fick det beskrivet för mig, och jag tror att vi hade den bästa monteraktivitet jag någonsin sett i Sverok-sammanhang.
Vi byggde pärlplattor.
Genialiskt! Det fick besökarna att sitta ner och pyssla en stund, istället för att bara roffa åt sig gratismaterial och fly sin väg. Dessutom fick de någonting att ta med sig hem. Någonting de lagt ner tid på och som jag därför inte tror hamnade i soptunnan i första laget. För att sätta en spelprägel på det hela hade vi med oss utskrivna tv-spelsmotiv som fungerade som mallar, vilket i stort sett alla besökare valde att använda sig av.
Vi byggde även tv-spelsgubbar av klippa-och-klistramodell. Populärt och billigt!
Under lördagen skulle vi ha haft figurmålning, men tyvärr var vi som så ofta ute i lite sista minuten, så det hanns inte med att få tag på sponsring där, och figurer är dyrt. Så det blev tre dagar pärlplattor, men ingen som klagade på det. (Utom möjligen John som kände sig lite lurad, och Björn som jobbar på dagis och hade velat ha lite mer omväxling). Två av dagarna lät vi däremot föreningen Highscore ta plats i tältet istället för oss för att arrangera TV-spelsturneringar. Tyvärr var jag inte där någonting då, men de själva verkade väldigt nöjda med sin vistelse!
Fler bilder från både Expedition Gotland och Ung08 hittar du här!
04 augusti 2008
Den ultimata gamern?
Ganska ofta när man umgås i Sverokkretsar så hör man folk säga "vi spelar spel", "vi borde ge dem ett spel i present", eller för all del "vi tänkte spela ett parti, ska du vara med?".
Begreppen "spel" och "spela" kan tyckas vara ganska öppna och odefinierade. Man kan allt från att spela rollspel till att spela Allan. Det finns brädspel som tar ett år att spela, och man kan sitta och blippa på ett gameboy när man åker buss. Det finns även sociala spel, hasardspel och folk som spelar teater. Boken "the game", "spelet", är en dejtinghandbok.
Men när man pratar om "spel" i de här sammanhangen, så handlar det alltid om brädspel. Kanske på sin höjd ett kortspel. Och det säger kanske en del om vad som är det vanliga, normen, inom Sverok.
De flesta sverokare spelar brädspel. Kanske inte som huvudverksamhet, men det är väldigt mycket lättare att få folk att nappa på "ska vi ta en omgång Carcassonne?" än "vad tror du om ett minilajv medan vi väntar på bussen?". Det är inte så konstigt kanske. Det konstiga är när spel blir lika med brädspel. Och spelare = person som spelar brädspel eller kortspel. Då börjar det inte längre likna ett praktiskt sätt för folk som utövar olika hobbygrenar att samlas, då börjar det snarare se ut som att vi har hittat en gamer-norm.
Om man tittar på den vanliga beskrivningen av en gamer så börjar den just här. Han (det är alltid en han) spelar brädspel eller kortspel, av det nördigare, mer invecklade slaget. Han sitter i en källare och dricker jolt-cola. Han luktar svett. Han har skägg (jag har suttit i en styrelse med fler skägg än kvinnor). Han klär sig i konventströjor och eventuellt någonting från thinkgeek. Han gillar naturvetenskap, matematik och/eller it. That's him.
Och eftersom den här gamern är den ultimata Sverokaren, så blir folk förvånade varje gång man uttrycker sin ovilja att göra saker på hans sätt. "Nej, konventströja är fult!", "Nej, jag dricker inte cola", eller tja, "Nej tack, jag spelar inte brädspel". På något sätt gör det en till en lite sämre gamer. För det är ju lite konstigt, att inte vilja vara en gamer, när man är aktiv i Sverok.
Men ärligt talat, hur många sverokare stämmer egentligen in på bilden av den ultimate gamern. Vi är ett hobbyförbund som samlar paintball, kortspel och lajv under samma tak. Vi blandar Super Mario Bros och Noir, Knutpunkt, Magic och CS. Borde vi egentligen tycka att det är konstigt att vi har en massa olika intressen, synpunkter och synvinklar. Bara inom lajvhobbyn finns det ett antal falanger som ser på saker olika och tycker att de andra sätten är konstiga. Mina figurspelande eller tärningsrollspelssutövande styrelsekamrater skulle förmodligen vantrivas på ett improvisativt, litet prettolajv. På samma sätt som jag vantrivs på spelkonvent. Det är ingenting konstigt egentligen. Vi fungerar på det sättet.
Och nu ska jag snart dra på mig min skabbiga linneklänning och traska ned i medeltidsvimlet, som det lajvardrägg jag är. Trevlig sommar.
02 augusti 2008
Förbundsstyrelsen?
Idag fick jag en jätterosa hallonsmoothie. Den hade två sugrör och ett paraply och betalades av Sverok. Gratis är gott och dagens anledning till detta var ett möte med Jon Nilsson som sitter i förbundets valberedning. Som ni säkert vet så är det riksmöte på gång och den 30:e november kommer det behöva väljas ett par nya förtroendevalda.
Är du sugen på att sitta i förbundsstyrelsen? Anmäl dig här! (Anmäl även alla andra du tror skulle passa bra.)